Eva Mikaelsson, Länsstyrelsens miljöanalysenhet. Foto P-G Eriksson/SR
Västerbottens mål

Miljömål svåra att nå

Miljömål svåra att nå
1:37 min

Nio av 16 regionala miljömål är mycket svåra att nå. Det visar Länsstyrelsens rapport "Hur mår miljön i Västerbottens län?".

 Men Eva Mikaelsson på länsstyrelsen tycker inte vi behöver skämmas för det:

– Nej det tycker jag inte. Västerbotten har goda förutsättningar jämfört med resten av Sverige. Vi har ganska bra med naturmiljö även om den bilogiska mångfalden backar inom många områden; odlingslandskapet har det lite besvärligt i och med att många jordbruk läggs ner. "Skämmas" är väl inget bra ord, men jag tycker det finns mycket att göra för att få det ännu bättre och för att kunna nå de här målen.

Det var riksdagen som 1999 slog fast miljömål som skulle nås till 2020. Miljöpolitiken styrs efter detta och regionalt är det upp till Länsstyrelsen att tillsammans med Skogsstyrelsen hålla koll på hur arbetet med att nå målen går.

Och även om årets rapport säger att vi får svårt att nå nio av de 16 målen, det gäller bland annat försurning och giftfri miljö så finns det saker att glädja sig åt när det gäller miljön i länet.

– På några områden är det lite bättre för oss. Ingen övergödning till exempel, men det handlar ju om att vi inte har så mycket jordbruk. När det gäller luft så har vi problem i tätorterna Umeå och Skellefteå, men resten av länet har ju en bra luftmiljö. Sen har vi väldigt bra grundvatten ... även om målet i sig säger vi inte "ja" till direkt utan vi säger att vi är ganska nära. Det handlar om att vi ska ha bra kunskap om våra grundvattenformationer och hur vi ska använda dom och sätta rätt villkor på dom. Men det finns mycket bra grundvatten i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".