- En cynisk verksamhet som släcker ut vissa arvslinje säger åklagaren om äggtjuvarnas framfart. Foto: Ron Edmonds/Scanpix
Ekologi

En av äggplundrarna kommer från länet

3:58 min

Den unika inskränkningen i allemansrätten i Stekenjokkfjällen har sin upprinnelse i en utredning om grovt jaktbrott, med tre personer misstänkta för att ha plundrat fågelbon. En omfattande utredning som pågått i ett år och där det gjorts beslag av 3 000 - 5 000 fågelägg.

– Tre personer i Sverige är brottsmisstänkta. Uppgifterna som ledde oss på spåren till de här personerna kommer ursprungligen från annat land, säger miljöåklagare Stig Andersson till P4 Jämtland.

Ingen av de som för närvarande är delgivna misstanke om brott kommer från Jämtlands län. En av de tre är hemmahörande i Västerbotten.

Stig Andersson räknar med att kunna väcka åtal i ärendet senare i höst.

Äggtjuvarnas framfart får konsekvenser för de drabbade arterna.

– I och med att de här personerna varje år återkommer till samma platser och plockar ägg från samma föräldrapar så släcks så småningom en arvslinje och det minskar den biologiska mångfalden inom den arten, säger Stig Andersson.

Vad gäller eventuella ytterligare kopplingar och medhjälpare för den här hanteringen i Stekenjokkområdet hänvisar han till Rikskriminalpolisen.

Det var information från Rikskriminalen till länsstyrelserna och lokala polismyndigheterna som ledde till det unika beslutet att införa tillträdesförbud i det 460 kvadratkilometer stora området i Stekenjokkfjällen.

Enligt uppgift har Rikskriminalpolisen ytterligare uppgifter om faunakriminalitet som är under bearbetning och som också ligger till grund för de senaste åtgärderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista