Bärplockning. Foto: Maria Burén/SR.
Adak

Bärplockare istället för elever i skola

1:43 min

Den nedlagda skolan i Adak kan bli boende för bärplockare i sommar. Fastighetsägaren Malå kommun vill helst riva delar av skolan men byaföreningen har ett avtal med kommunen som gör det möjlighet att hyra ut delar av lokalerna.

– De är många och de är inte här så länge, ska vara här och plocka bär, och om vi får hit dem nu i år är liksom ett prov. Sen ska vi utvärdera ihop med kommunen och entreprenörerna. Sedan har vi chansen kvar att övriga tiden på året att göra så att säga vad vi vill, säger Leif Bergström, en av dom som just nu arbetar för att hyra ut skolan till ett bärföretag.

Efter många års beslutsvånda så beslutade politikerna i Malå att lägga ner skolan i Adak. Idag finns förskola och fritids kvar och kommunen vill egentligen riva den del av skolan som är bygd i trä och att byaföreningen tar över resten.

Men byaföreningen vill inte riva trädelen och har bland annat argumenterat för skolan kan bli boende för ensamkommande barn.

Nu vill alltså Lyckseleföretaget HBL, hjortron lingon och blåbär i Lappland AB, hyra träbyggnaden som bostad för ett 80-tal bärplockare i sommar.

Politikerna i Malå har sagt ja och nu fattas en del formella tillstånd, bland annat från brandmyndigheterna.

De senaste åren har det varit en hel del turbulens inom bärbranschen och förra året infördes strängare regler.

Leif Bergström säger att byaföreningen kommer att ställa krav på företaget.

– Det finns ju vissa kriterier som de ska uppfylla innan vi över huvud taget tar hit dem. De ska ha en lönegaranti med arbetarna, de ska ha ett avtal med facket, de ska ha ett avtal med Migrationsverket och vi ska se returbiljetten - och det ska han lägga på bordet innan det över huvud taget blir någonting. Och sedan ska vi komma överens om en hyra förstås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista