Elon Strömbäck, Institutionen för Nationalekonomi, Umeå universitet. Foto: Åsa Lövström.
Ekonomi & Företagande

Små företag blir lättare diskvalificerade

3:23 min

Nästan vart femte anbud om tjänster i jobb- och utvecklingsgarantin diskvalificerades, och för mindre företag var risken större. I sin magisteruppsats analyserar umedoktoranden Elon Strömbäck detta, och vann Konkurrensverkets uppsatstävling för andra gången.

– Det känns ju såklart hedrande att bli uppmärksammad så här. Och det är ju också en bekräftelse på att man gör ett bra jobb, säger Elon Strömbäck som är doktorand i nationalekonomi vid Handelshögskolan, Umeå Universitet.

Han har tittat på Arbetsmarknadsstyrelsens upphandlingar om aktiviteter inom jobb- och utvecklingsgarantin 2007/2008 - nästan var femte anbud diskvalificerades.

– Små företag verkar ha lite sämre förutsättningar att uppfylla de formella krav som ställs. Men lite förvånande här är att det finns även andra förklaringar som anbudspris, att om du lägger ett högt anbud har du större risk att diskvalificeras. Även antalet konkurrerande anbud påverkar.

– Man kan ju tyda resultaten som att upphandlande myndighet kanske tillämpar kraven lite olika beroende på vilka förutsättningar som är i upphandlingen.

– Jag tror att i förlängningen kan det leda till att små företag, och företag i allmänhet, kanske drar sig för att delta för att de möter en ökad osäkerhet här i och med diskvalificeringsfasen, säger Elon Strömbäck.

Förra året var det kandidatuppsatsen som prisades av Konkurrensverket. Årets tävling vann han med magisteruppsatsen. Juryn skriver i motiveringen "För en välskriven och välstrukturerad uppsats om diskvalificering av anbud vid offentlig upphandling. Författaren visar prov på gedigen analys av såväl teori som empiri.”

En del av prissumman på 25.000 kronor går till att slutföra En svensk klassiker - Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet.

– Det är en kostsam historia har det visat sig.

Hur långt har du kommit, vilka har du betat av?

– Jag har Vätternrundan och Vansbrosimmet kvar nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista