Ingrid Oscarsson och de andra i Doroteaupproret söker en organisatör. Foto: Lari Honkanen/SR.
Dorotea

Doroteaupproret vill anställa organisatör

1:34 min

Doroteaupproret växer. Nu har man fått låna lokaler i gamla ABF-huset. De ska fungera som säte för hanteringen av den länsomfattande namninsamlingen för en folkomröstning om inlandssjukvården. Och nu söker man en person som på heltid ska organisera det praktiska.

– Vi inser att det är väldigt mycket arbete och att vi kommer att behöva någon på heltid när namnlistorna börjar komma in och de ska kontrolleras, säger Doroteaupprorets informella talesperson Ingrid Oscarsson.

Exakt hur tjänsten ska utformas och finansieras är i dagsläget oklart, men det kan handla om en praktikplats. Man hoppas att kommunen och arbetsförmedlingen på något sätt ska stå för fiolerna.

Men om ni nu får en offentligt finansierad tjänst, vad slags uppror är det?

– Det gör väl inte oss något på vilket sätt vi får hjälp. Målet blir inte sämre av att man får ekonomisk hjälp från annat håll.

Arbetet med namninsamligen påbörjades i måndags. Målet är att samla in minst 22 000 namn och till sin hjälp har man kontaktpersoner i varje kommun i Västerbottens län. Sex månader har man på sig. Ingrid Oscarsson tror att administartionen blir den största utmaningen.

– Administrationen är viktig, får vi väl ut listorna tror jag inte det blir några problem att få de påskrivna.

Ännu har varken kommunen eller arbetsförmedlingen inlett förhandlingar med Doroteupprorets representanter om heltidstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista