2012 års stipendiater från vänster Nina Björby (S), kulturberedningens ordförande, Region Västerbotten, Karin Wiklund och Annica Styrke med Jämställdhet för laget, Emma Andersson, Dramaskri, Alexander Svartvatten, Mats Caldeborg, Maarit Kalela-Brundin och Erik Bergkvist (S), regionstyrelsens ordförande, Region Västerbotten. På bilden saknas Kraja som inte kunde delta. Foto Region Västerbotten.
Västerbottens län

Kulturstipendier utdelade

Fyra kulturstipendier, bildkonststipendium och ett hedersstipendium delades igår ut i Skellefteå, Forumsalen på Campusområdet. Total stipendiesumma 224 000 kronor.

Kulturstipendier 2012 tilldelas:

Jämställdhet för laget, Skellefteå – 54 000 kronor

Dansarna Karin Wiklund och Annica Styrke ska utveckla metoder för att genom dansen belysa frågor om genus och jämställdhet.

Dramaskri, Tärnaby – 30 000 kronor

Emma Andersson och Erika Andersson ska arbeta med att bilda fler teatergrupper i Tärnabyområdet.

Alexander Svartvatten, Umeå – 35 000 kronor

Han vill som bildkonstnär utveckla formen för konstnärligt berättande.

Kraja, Umeå – 55 000 kronor

Frida Johansson, Linnea Nilsson, Eva Lestander och Lisa Lestander vill utveckla den svenska folkmusiken genom inslag av elektronisk, musik, pop och fusion.


Bildkonststipendiet 2012 tilldelas:

Mats Caldeborg, Nordmaling – 50 000 kronor

Han vill färdigställa projektet "Berget" som är en undersökning av berget som kropp, som bärare av myter, som projektionsyta för drömmar och villfarelser.


Hedersstipendiet 2012 tilldelas:

Maarit Kalela-Brundin, Lycksele, fd chef, Skogsmuseet i Lycksele – minnesgåva
.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista