1 av 4
Cirka 10 000 fågelägg samt nästan 300 döda fåglar beslagtogs i Österbotten. Foto: Finska tullen.
2 av 4
Största delen av äggen tillhör fridlysta fågelarter. Foto: Finska tullen.
3 av 4
Förutom de tusentals äggen hittade tullen även cirka 300 uppstoppade respelktive nedfrysta fågelkroppar. Foto: Finska tullen.
4 av 4
Fågeläggen har samlats in i Finland, Sverige, Norge och Island och naturskyddsskadan beräknas till flera hundra tusen euro. Foto: Finska tullen.
Ekologi

Fågeläggsstölder i Norden utreds

1:49 min

Det stora beslaget i Österbotten av sällsynta fågelägg och fåglar har förgreningar till Sverige, Norge och Island. Finska tullen har beslagtagit cirka 10 000 ägg och 300 döda fåglar hos en privatperson i Österbotten.

Hela historien började rullas upp när polisen fick korn på en person i Skottland och en i Södermanland som misstänktes för att ha tagit sällsynta fågelägg. Vid husrannsakan i södermanlänningens bostad hittades 3 000 fågelägg.

Dessa personer hade samröre med ytterligare 2 varav en i Norrland. Även i deras bostäder hittades fågelägg. Detta ledde till en av deras bekanta, mannen i Österbotten.

Förundersökningen har gjorts i samarbete med svensk polis som undersökt de medmisstänktas förehavanden i Sverige, och i förmiddags höll finska tullen en presskonferens om utredningen.

Brottsrubriceringarna vid förundersökningen är naturskyddsbrott, jaktbrott och skattebedrägeri.

Tullen bedömer att beslaget är ett av de största som gjorts i de nordiska länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista