Arkivbild. Enligt åklagaren har däckkontrollanten gett bort ett antal funktionsdugliga däck till en företagare som sen sålt däcken vidare. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Norra Västerbotten

Inför rätta för däckstölder

I dag avslutades rättegången mot två personer som misstänks ha tagit däck från ett gruvföretag till ett värde av närmare 3 miljoner kronor. En av dem dömdes tidigare i Skellefteå tingsrätt för ocker efter att hans anställda tvingats jobba långa arbetsdagar med låga löner. Den andre som åtalas är en 53-årig man som misstänkt för trolöshet mot huvudman alternativt grov stöld.

53-åringen har varit anställd som däckkontrollant åt ett gruvföretag där han bedömde vilka däck som kan repareras och vilka som skulle kasseras.

De däck som kunde repareras skickades till ett företag i Malå som specialiserat sig på att reparera däck för gruvfordon.

Det här företaget ägs av en 45-åring som tidigare i vår dömdes för ocker efter att ha utnyttjat sina anställda, en dom som överklagats till hovrätten.

Enligt åtalet har däckkontrollanten gett bort ett antal funktionsdugliga däck till malåföretagaren utan att hans arbetsgivare kände till det. Företagsledaren sålde sedan däcken vidare.

53-åringen tycker inte att han begått något brott men erkänner att han gett bort några däck eftersom han upplevde att däckföretaget i Malå behövde pengar.

Åklagaren menar att den 45-årige företagsledaren också ska åtalas för att han har uppmanat 53-åringen att ge honom däcken.

Men även företagsledaren nekar till alla anklagelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista