Foto: Peter Öberg/SR.
Umeå

Kulturmarsch på cykel när ABF firar 100 år

2:13 min

Kultur på cykel för att fira att studieförbundet ABF fyller 100 år. Den fyra dagar långa kulturmarschen ska skapa lokal kultur i Umeåregionen.

– Vi fyller bara 100 år en gång och det vill vi fira, säger Niklas Milton och Fredrik Lindkvist, verksamhetsutvecklare på ABF i Umeå.

Det är mellan den 14-17 juni som Kulturmarschen kommer att cykla runt i umeåregionen i syfte att visa den lokala kulturen och göra den tillgänglig för alla. Med marschen vill ABF också väcka tankar om vad som är kultur.

Och för hundra år sedan i ABF:s barndom cyklade man också runt i länet.

– Man började med boklådor och cyklade runt och ville organisera människor och bilda folk.

– Vi tänkte när vi planerade det här att det skulle vara folkligt, så at det kommer att vara utställningar, det kommer at vara saker för barn och på varje slutstation om man då säger Vindeln, Rundvik, Robertsfors och Umeå så kommer det vara band som spelar. Men för att göra det här tillgängligt också, så kommer vi att anska stor grad websända det här så att folk kan titta på det och ta emot det även om de inte kan ta sig till stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista