Ola Bengtsson enhetschef för KFUMs lägerverksamhet. Foto Mikaela Pallin/SR.
Umeå

Många tomma platser på sommarläger

1:21 min

KFUM har problem att fylla alla sina sommarläger. En orsak kan vara att få familjer vet att man kan söka friplats om man har det ekonomiskt besvärligt. Det tror i alla fall Ola Bengtsson som är enhetschef över KFUMs lägerverksamhet.

– Det kan vara så att de familjer som behöver platser mest är svåra att nå. Det är mycket annat kring dem som de ska försöka få att fungera, och det kanske är svårt att nå dem med informationen.

Totalt finns det 1 000 platser på KFUM:s läger vid Nydalasjön i Umeå och ute på Norrbyskär. Hittills är 800 barn anmälda, och av dem kommer 70 stycken att åka utan att det kostar något. Varken Greta eller Ellinor kommer att delta på lägret kostnadsfritt. Deras föräldrar betalar för dagsläger under en vecka, som de ser fram emot med förväntan och pirr.

– Vi ska lära oss att segla segelbåt och ska vi bada, ha vattenkrig och göra såna roliga saker.

Barnfattigdomen i Sverige ökar, visar Rädda barnens senaste rapport. Många barn som har det ekonomiskt tufft är extra utsatta under det långa sommarlovet. Det är ännu inte försent att anmäla sig till lägren, och av de lediga platserna finns det minst 30 friplatser kvar, berättar Ola Bengtsson.

– Ifall det finns bra motiveringar så ger vi friplats. Och det betyder inte att man måste vara jättefattig. Man kanske har det lite tufft eller man har flera barn som ska åka på läger, så att det kanske blir en för tung kostnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista