Än väntar västerbottningarna på badvädret, men det finns fortfarande chans till bättring. Så här såg det ut vid Nydalabadet i Umeå i slutet av juni 2009. Foto: Peter Öberg, SR Västerbotten.
vädret

Ovanligt kall start på sommaren

1:30 min

Just idag för ett år sedan var det över 30 grader varmt i Västerbotten. Ryssvärmen var här och värmde länet från kust till fjäll. Idag är temperaturen knappt hälften.

Och det ÄR en svalare start på sommaren jämfört med andra år. Upp till fem grader kallare än normalt, berättar meteorologen Alexandra Olsson på SMHI.

– Ni lyssnare som tycker att det är lite kallt just nu: Vi har faktiskt temperaturer som ligger under det normala. Men det är inte helt unikt, utan det har hänt tidigare att vi har haft en lite sval inledning på juni månad.

Ja, hittills i juni har Västerbotten haft mellan två och fem grader kallare än normalt, berättar Alexandra Olsson. Men - det kan börja rätta till sig, redan nu till veckan.

– Det blir inte de temperaturer som vi hade för ett år sedan, men vi kommer i alla fall få upp dem till en 20 grader. Speciellt i kustkommunerna, men även i inlandet på en del håll. Det fortsätter att ligga litegranna svalt närmare fjälltrakterna, men efterhand kan vi i alla fall få upp det mot en dryga 15 grader.

Går det att säga nånting om midsommarvädret?

– Det ligger ju väldigt långt framåt i tiden, men så som tendensen ser ut nu så kommer vi inte att ha fullt så kyliga temperaturer som vi har idag. Det finns chans till att de ligger upp mot en 14 till kanske 18 grader, lokalt kanske vi till och med får upp det mot 20 grader emot midsommar. Det ser annars ut som att det kanske blir en typiskt midsommar - kan finnas risk för en och annan skur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista