Det kan bli billigare att dela upp sin resa längs Botniabanan. Foto: Anna Ahlström/P4 Västernorrland
infrastruktur

Tudelad tågbiljett billigare

1:00 min

I sommar öppnar tågtrafiken på Botniabanan mellan Umeå och Sundsvall. Men biljettpriserna som redan nu finns på nätet väcker en del frågor.

Det kan bli billigare att dela biljetten på två kortare sträckor än att ta hela resan på samma biljett om man vill åka tåg mellan Umeå och Sundsvall med Botniatåg i sommar. 28 kronor billigare blir det för en biljett mellan Umeå och Ö-vik och en mellan Ö-vik och Sundsvall, jämfört med en biljett för hela sträckan om du bokar din biljett idag. Det är motsatt hur länstrafiken tänker, säger Harriet Söder på länstrafiken Västerbotten.

– Man har försökt att göra länet lite rundare, dvs reser man väldigt långt betalar man inte lika mycket per kilometer som om du åker en kort sträcka.

Lena G Olsson på Botniatåg berättar att de just nu håller på och bestämma de slutgiltiga biljettpriserna på sträckan. Om detta system kommer att finnas kvar är omöjligt att säga, hälsar hon. Harriet Söder på länstrafiken tycker att det är naturligt att de och Botniatåg har olika prissystem.

– Tidigare har det ju varit samhället som har stått bakom kollektivtrafiken i länet helt och fullt, och nu kommer det kommersiella aktörer. Och det är klart då finns det andra grunder för hur man sätter sina priser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista