Småbarnspappan förvandlades till monster när han drack alkohol - enligt medierna. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Umeå

Alkohol- den vite våldtäktsmannens alibi

8:11 min

Det finns inga belägg för att alkoholintag ökar risken att begå våldtäkter. Ändå använder medier alkohol som en förklaring på våldtäktsmäns beteende. Det kommer Mona Livholts, docent i socialt arbete vid Mittuniversitetet, fram till efter att ha analyserat tidningsartiklar om Hagamannen i Umeå.

Hon är aktuell med kapitlet "Alkohol som alibi för våldtäkt" i en bok där 13 forskare skriver om alkoholens roll i det svenska samhället. I artiklarna om Hagamannen lade hon märke till två återkommande drag.

– När man hade gripit en misstänkt man och frågan om alkohol blev aktuell, då var det efter firmafester som det här mönstret av våldtäkter skett. Och det blev ganska snabbt så att man fastslog "först firmafest, sen våldtäkt".

Det andra draget som Mona Livholts noterat är framställningen av godhet och ondska, normalitet och avvikelse.

– Där fick alkoholen en roll som en slags förvandlingsdryck. Med alkohol och berusning förvandlades han från en vanlig man till ett monster.

Mona Livholts menar att alkoholen blir ett sätt att bagatellisera våldet, och hon tror att det hänger ihop med våldtäktsmannens etnicitet.

– Hur är det möjligt att prata om våldtäkt i vårt samhälle när man inte hänvisar till annan etnisk bakgrund? Och då blir ju den här typen av förklaringar, som inte skulle användas om det inte vore en svensk man, möjliga.

Alkohol och psykisk sjukdom dyker gång på gång upp som förklaring när förövaren är etniskt svensk, men när våldtäktsmannen identifieras som kommande från ett annat land driver medierna i stället kulturförklaringen, säger Mona Livholts.

Men vad är förklaringen, finns det ett enkelt svar på den frågan?

– Det finns kanske inte ett enkelt svar, men när det gäller våld mot kvinnor och våldtäkt så är ju den huvudsakliga förklaringen att det finns en maktrelation som gör det här möjligt.

Mona Livholts efterlyser alternativa och mer komplexa förklaringar när medierna rapporterar om våldtäkter.

– Jag tror att det finns många läsare som vill ha en mer komplicerande bild av saker och ting, och som vill hålla sig uppdaterad med forskningens resultat på området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista