Den nya tekniken - inte bara för småglin. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Umeå

Tekniktörstande seniorer får tidning

"Den är som ett litet uppslagsverk."
1:16 min

Umeå kommun vill få fler äldre att använda sig av läsplattor, smarta telefoner och internet. Senaste numret av tidningen Hallå senior! har därför fått temat ny teknik.

Marianne Hedström var en av alla äldre som letat sig till releasefesten för tidningen, och hon minns första gången hon använde en dator.

– För det första tänkte jag att det där kommer jag nog inte riktigt att lära mig. Men det var ju jätteroligt, och det var inte svårt.

I dag använder Marianne Hedström datorn dagligen, främst för att mejla och leta rätt på fakta om historia. Hon är med Kommunala pensionärrådet, som varit med och tagit fram årets upplaga av Hallå senior! Och behovet av information är stort, tror hon.

– Men jag har ju många vänner som inte har dator och inte tänker skaffa och inte tror sig kunna lära sig. Och jag hoppas verkligen att alla läser den här, för den är som ett litet uppslagsverk. Man kan ta reda på saker och ting.

Det är femte året som tidningen Hallå senior! kommer ut. Signe Reidvik arbetar på Hjälpcentralen. Enligt henne är det viktigt att förse äldre med information, eftersom allt mer flyttar ut på internet.

– Bankkontakter, försäkringskassekontakt och sånt där som är internetbaserat, och att man förväntas söka information själv på sjukvårdsrådgivningen. På så sätt kan det ju vara ett glapp för den här äldre generationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".