Skellefteå

Skellefteås hemtjänst bantas när socialnämnden måste dra ner

Socialnämnden i Skellefteå behöver spara 44 miljoner kronor under kommande år. I går klubbade nämnden den budget för 2013 som bland annat innebär att antalet timmar inom hemtjänsten kommer att minska.

För att socialnämnden i Skellefteå ska kunna genomföra nästa års budget så krävs det att nämnden kommer i ekonomisk balans redan i år. Enligt 2012 års budget så måste socialnämnden spara drygt 39 miljoner kronor för att gå jämt ut.

Men trots årets besparingar och trots att kommunfullmäktige skjuter till omkring 70 miljoner kronor till verksamheten nästa år så måste nämnden ändå spara 44 miljoner kronor under 2013.

Det är en ökad andel och ett ökat antal äldre som är en av orsakerna till att kostnaderna ökar. I sitt pressmedelande skriver socialnämnden att det bland annat kan komma att bli en ny avgiftsmodell för hemtjänsten och att även hemtjänstens timmar kan komma att minska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista