Dorotea

Rekryteringsproblem en orsak till rektorskarusellen i Dorotea

1:37 min

– Svårighet att rekrytera och behålla kompetent personal i småkommunerna är en förklaring bakom rektorskarusellen i Dorotea, det tror Greger Lindkvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Dorotea. Det handlar om 16 rektorer på femton år och den senaste stannade bara två månader.

 Greger Lindkvist nämner som exempel att det även var svårt att hitta ny byggnadsingenjör till kommunen. Andra skäl till varför det varit svårt för Dorotea att behålla en rektor på skolan är den platta organisationen. Kommunchef Bo Edin:

– Det är en alldeles för platt organisation. Man bör vara ytterligare en rektor vid skolan som tillika har en uppgift som skolchef.

Och eftersom rektorsruljansen pågått under så lång tid, har informella ledare inom skolpersonalen vuxit sig starka:

– Det är inget konstigt, det uppstår i alla grupper som varit utan ledare, utan kontinuitet så uppstår det sådan grupper. Det är naturligtvis ingen lätt uppgift att gå in och bryta upp de mönster som uppstått

Och han pekar också på en annan faktor som kan göra det svårt att åstadkomma förändringar i småkommuner:

– Sedan är det alltid så i en liten kommun där alla känner alla och så vidare, man har ju vissa som ibland är tjänstemän och halva tiden kan de vara politiker så att man har olika roller. Det kan vara ett problem.

Reporter Lari Honkanen

lari.honkanen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista