Vy över gruvområdet i Rönnbäck i Tärnafjällen. Här planeras en av Norrlands nya gruvor. Foto: Örjan Holmberg/SR.
Gruvnäringen

De vill stoppa exploateringen för gruvor

1:15 min

I Skellefteå diskuterar och umgås idag 750 gruvföreträdare och planerar för nya gruvprojekt och hur man ska bli effektivare i jakten och brytningen av mineralerna. Men två dem som är på plats jobbar emot ett annat mål. Matti Berg från samebyn Girjas, utanför Kiruna vill stoppa uppkomsten av en ny gruva utanför Kiruna.

En av dem är Matti Berg från samebyn Girjas, utanför Kiruna vill stoppa uppkomsten av en ny gruva utanför Kiruna.

– Man försöker marknadsföra Sverige  som ett gruvnation och det är vårat land de säljer ut. Så är det ju. Det är lite obehagligt.

Här i Skellefteå och på Skellefteå Kraft Arena har den nordiska och europeiska gruvindustrin samlats för att diskutera och samverka och hitta nya samarbetspartners. Men här finns också de två svarta fåren Matti Berg och Niila Inga, de försöker stoppa Kiruna Irons projekt att öppna en gruva i Rakkurijoki området.

Vad skulle du säga till de som jobbar i gruvan och som tjänar sitt dagliga bröd på det?

– Det är jättesvårt att säga något om, som i Malmfältet i Kiruna, LKAB har funnits i 100 år det har blivit en del av våran vardag. Jag förstår att folk jobbar i gruvan det är bra betalt. Men vi kanske inte behöver exploatera varenda fyndighet och det intresset tror jag inte finns heller uppe i Malmfältet. Kirunabon generellt är nog ganska rädd om sin fjällmiljö också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista