Skellefteå

Tre hjärtstartare placeras längs kusten

1:32 min

Sjöräddningssällskapet i Skellefteå kommer att sätta upp hjärtstartare på tre olika platser efter Skellefteås kust i sommar. En hjärtstartare, eller defibrillator, är en apparat som ger elstötar för att få hjärtat att slå på en person som drabbats av hjärtstillestånd.  En av hjärtstartarna kommer att placeras i Kåge småbåtshamn och den kommer att visas idag under båtens dag.

Det här är ett samarbete mellan bland annat Sjöräddningssällskapet och Hjärt och lungfonden, ett samarbete som resulterat i ett 70 tal utplacerade hjärstartare på olika platser i landet.

Förutom i Kåge så placeras en Hjärtstartare i Kurjoviken Skelleftehamn och en mest troligt vid Bovikens havsbad.

Många är rädda att göra fel och vågar därför inte våga ingripa men Ingvar Eriksson i Sjöräddningssällskapet menar att den här hjärtstartaren är enkel att använda:

– Tanken är att vem som helst ska kunna använda den. Man tar i väskan  och man går fram till personen, kontrollerar om det finns livstecken, blottlägger bröstkorgen och fäster två elektroder på bröstkorgen och trycker på en startknapp. Då känner apparaten själv av om det finns hjärtverksamhet. Saknas det hjärtverksamhet då defibrillerar, alltså skickas en elektrisk stöt genom kroppen i hopp om att då kunna starta hjärtat.

Magnus Bergner

magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista