1 av 2
Foto: HOPD/Scanpix
2 av 2
Patrik Norqvist. Foto: Umeå universitet
Vetenskap

Higgspartikeln ett garanterat Nobelpris

Patrik Norqvist: ”Det är det säkraste Nobelpriset på mycket länge”
0:58 min

Upptäckten av Higgspartikeln i Cern är så stort att den kommer att leda till Nobelpris, det menar Patrik Norqvist, fysiker vid Umeå Universitet.

Higgspartikeln är den partikel som ger massa åt alla andra partiklar. Det är alltså den partikel som gör att vi och föremål runt omkring oss går att ta på.

Patrik Norqvist menar att upptäckten är så stor just för att det är den partikel som bygger ihop pusslet.

– Man har hittat en massa olika delar som flyger ut när man skjuter sönder partiklar och med hjälp av dem kan man förklara nästan allt. Men för 50 år sedan så insåg man att det saknas en bit för att få ihop det här, säger Patrik Norqvist.

Det var Peter Higgs som gjorde den upptäckten, därav namnet Higgspartikeln.

Men man har ändå räknat med att partikeln måste finnas. Och tack vare den kan man förklara hur allt fungerar. Men problemet är att man aldrig har sett partikeln, man har bara antagit att den har funnits, säger han.

Därför är upptäckten av partikeln av stor betydelse och Patrik Norqvist menar att den skänker stor trovärdighet till fysikforskningen.

– Fysiker har länge förutsatt att den finns och skitit i att vi inte har sett den, vi räknar bara på. Och att den då finns är en väldig styrka för att teorierna man har är korrekta.

Kan det bli Nobelpris för den här upptäckten?

– Jag vet inte om de hinner få det redan i år, men absolut nästa år. Det är en av de säkraste Nobelprisen på mycket länge, säger Patrik Norqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".