Umeå

Uppsagda från AstraZeneca får EU-hjälp

1:11 min

Arbetsförmedlingen får 37 miljoner kronor av EU för att hjälpa dom uppsagda från AstraZeneca tillbaka in i arbetslivet. Projektet riktar sig till de som förlorat sina arbeten i Lund och Umeå.

Det kan till exempel handla om vidareutbildning, berättar Matz Walin som är projektledare på Arbetsförmedlingen.

– Pengarna från Europeiska globaliseringsfonden har den stora fördelen att man kan göra mer än var Arbetsförmedlingen normalt kan göra. Det är lättare att skapa en skräddarsydd insats för varje individ, säger Walin.

Totalt var det 140 personer som sades upp från AstraZeneca i Umeå. Av dem har en majoritet redan gått vidare till andra jobb men ungefär 45 stycken är fortfarande inskrivna på arbetsförmedlingen, och det är dem som berörs.

Projektet kommer bland annat erbjuda yrkesvägledning, omskolning och vidareutbildning.

Det är den Europeiska globaliseringsfonden, EGF, som står för de 37 miljoner kronorna. Syftet med EGF är att hjälpa arbetare som förlorat sina jobb till följd av globaliseringen.

Och utomeuropeisk konkurrens är anledningen till att AstraZenecas arbetare får hjälp av EGF, förklarar projektledare Matz Walin.

– Just när det gäller AstraZeneca så kan vi se att allt strörre del av både forskning och produktion inom läkemedelsindustrin har flyttat till Asien där man har lägre priser men ungefär samma kompetens i dagsläget, säger han.