En man i jordanska Amman betraktar dekorationer inför ramadan. Foto: Mohammad Hannon/Scanpix.
Västebottens län

Ljusa sommarnätter ställer till det för fastande

2:58 min

Den muslimska fastemånaden ramadan inleddes rekordtidigt i år, redan under fredagen. Och de långa och ljusa sommardagarna har skapat en viss oenighet bland muslimer i norra Sverige om när man egentligen ska bryta fastan.

Amer Alramahi bor i Luleå och ska, som många andra muslimer där, följa solnedgången i Stockholm eller Uppsala istället.

– Jag kommer att följa Stockholms eller Uppsalas tider, där det är längre tid att få i sig tillräckligt med energi och näring, då kommer jag att bryta vid halv tio, säger han.

Fastan under månaden ramadan är en av islams fem grundpelare, som alla muslimer ska följa, utom sjuka, gamla och barn eller menstruerande och gravida kvinnor. Det betyder ingen mat eller dryck från det att solen går upp tills solen går ner.

Förra året började ramadan i augusti men i år är det tio dagar tidigare. Och där natten är kort, eller där solen inte går ner alls, blir det långa dagar att fasta.

– Det blir ungefär tre och en halv timme som man har på sig att äta och dricka, säger Amer Alramahi.

Räcker det?

– Nej, det gör det inte, för meningen är inte att man ska utsätta sig själv för skada, utan man ska må bra av det här också.

Men det finns inga tydliga riktlinjer för när man ska bryta fastan i de nordligaste delarna, bara olika uttalanden från lärda. Det finns de som menar att man kan följa tiden i Mecka och därför bryta fastan redan vid sextiden på kvällen, men andra menar att det är fel.

Mohamed Amri, som är imam i Luleå, följer uttalandet från ett internationellt möte som hålls varje år i Europa.

– Det står så här tydligt och klart på det beslutet vi har fått att man ska följa den närmaste stad där man kan skilja mellan dag och natt, säger han.

Men frågan är vilken som är den närmaste staden där det går att tydligt skilja mellan dag och natt. Stockholm eller Uppsala, menar man i Luleå, medan man i Boden i år ska följa Malmös tid, berättar muslimska Bodenbon Abdel Ahmania.

– Vi hade inget annat val så vi måste använda Malmötid. Vad ska vi göra? Många har bråkat om det och sagt att vi inte kan göra så, men nu i juli går solen aldrig ner, den går ner en kvart och sen upp igen, så vad ska man göra?

Abdel är fotbollsspelare i Skogså IF i Boden. Förra året fastade de som mest 22 timmar i sträck.

– När jag kom hem från fotbollen var det fortfarande tre, fyra timmar tills jag kunde äta, så det var jättesvårt för mig och det var några dagar när jag inte klarade det, säger han.

Men det viktigaste är inte vilka tider man fastar, utan varför man gör det - för att tänka på de som har det svårt, menar Lulebon Amer Alramahi.

– Man måste förstå vad innebörden med fastan är, så att det inte bara handlar om tider, för då får man fel fokus och glömmer bort vad själva innebörden är med allt man gör, säger han.

Jenny Hallberg, SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista