1 av 2
Domino är en av katterna som bott hos Tove Starscream Lindell. Foto Mikaela Pallin/SR.
2 av 2
Tove Starscream Lindell tar hand om en kattfamilj med sex ungar. Foto: Mikaela Pallin/SR.
Umeå

Rekordmånga övergivna katter

1:28 min

Hittills har över 100 övergivna katter hittats i Umeå. Nu söker Djurskyddet i Umeå jourhem för katter under sommaren, eller som de själva kallar det: sommarkatt på rätt sätt.

Tove Starscream Lindell är en av dem som nappat på erbjudandet. Sedan början av juni har hon varit jourhem åt en kattfamilj med sex ungar och deras mamma. Just den kattfamiljen hade övergivits innan sommaren. Och det här är inte ovanligt.

Enligt Djurskyddet i Umeå har problemet med katter som dumpas innan semestern dragit igång aldrig varit större. I sommar har de tagit emot över 100 katter.
– Vi får in nya katter i stort sett varje dag och det är inte rimligt att det ska se ut på det viset, säger Gabrielle Rosendahl på Djurskyddet i Umeå.

Om några dagar kommer kattfamiljen som bott hemma hos Tove Starscream Lindell åka vidare till nya permanenta hem. Och om förutsättningarna är rätt blir hon gärna jourhem igen.
– Man känner verkligen att man gör något bra. Jag förstår inte hur man inte kan göra det om man har möjlighet, säger hon.

Reporter: Michaela Pallin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista