Umeå

Halvering av antalet våldsbrott i centrum

Antalet anmälda våldsbrott i offentlig miljö har mer än halverats i centrala Umeå de senaste tre åren. Under det första halvåret 2009 skedde 102 våldsbrott i inom den så kallade centrumfyrkanten i Umeå. I år har endast 45 sådana brott anmälts under samma period, vilket är en minskning med 56 procent.

Den positiva trenden är enligt Micael Lindahl, polisområdeschef för Umeå och Södra Lappland, till stor del frukten av en långsiktig och systematisk satsning.

- Nu ser vi resultatet av ett gemensamt arbete med kommunen, krögare, företagare och ordningsvakter. Vi har hittat en bra samverkansform och för till exempel en löpande dialog med krögare och arrangörer av olika arrangemang för att minska överservering av alkohol.

- En annan bidragande faktor till det minskade våldet är att många av de återkommande ordningsstörarna är inlåsta för närvarande, tillägger Micael Lindahl.

Men det är inte bara Umeå som blir allt tryggare att leva i.

I hela Västerbotten minskade den anmälda våldsbrottsligheten med 12 procent under årets första sex månader jämfört med samma period i fjol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista