Ulrica Almroth, sjuksköterska på IVA. Foto: Shaho Aulla/SR.
Umeå

Protestlista för högre lön

1:25 min

35 sjuksköterskor på intensivvårdavdelningen, IVA, på Norrlands universitetssjukhus skriver under en protestlista eftersom landstinget vägrar höja deras lön.

-- Det kommer inte att räcka med den här handlingsplanen, utan det kommer att krävas mer för att få intensivvårdssjuksköterskorna att stanna, säger Ulrica Almroth, som är sjuksköterska på IVA.

I handlingsplanen har landstinget listat några aktiviteter för att förbättra arbetsmiljön på IVA, bland annat genom att ändra schemamodellen. Men sjuksköterskorna säger att landstinget har hoppat över frågan om löneförhöjningen, som är den viktigaste.

Idag är intensivvårdsavdelningen lågt bemannad eftersom många sjuksköterskor har semester. Totalt finns det 43 heltidstjänster och ytterligare personal på avdelningen. Av dem har tio sagt upp sig och sex har omplacerats.

Ännu har ingen av de som sagt upp sig lämnat jobbet, men om landstinget inte höjer lönerna fram till mitten av september då lämnar de sina tjänster. Ulrica Almroth säger att konsekvenserna kan bli stora.
– Det är ju att vi är för få sköterskor och vi kommer inte att klara av att ta hand om alla patienter. Det kan bli patientosäkert om det blir för få sköterskor som jobbar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista