Litteratur

Fredrika - en del av Sveriges baksida?

2:26 min

I den nya reportageboken ”Ingenmansland - ett år på Sveriges baksida” handlar ett kapitel om Fredrika och det är en ganska mörk bild som målas upp. Tomt och kusligt är kulturjournalisten Dan Jönssons intryck av byn. Men inte alla delar den bilden.

Katrin Wicén bor i Fredrika och har medverkat i Dan Jönssons bok Ingenmansland. I P4 morgon berättade hon vad hon tycker om boken och bilden av Fredrika.

– Det jag tycker är på plussidan är att han fångar sinnesstämningar, som oron för framtiden. Och det är ju en sinnesstämning som finns i hela inlandet. Hur ska det bli med sjukvården? Hur ska det bli med skolorna med mera?

– Det jag tycker är lite på minuskontot är att han fastnar ibland i ganska oväsentliga detaljer. Samtidigt som han försöker få en holistisk framtidsvision.

 – Ett citat gjorde särskilt ont att läsa och det var ”Västerbottningarna är världens lataste folk”. Det var någon som bodde i Fredrika som sa det.

Tonen i kapitlet om Fredrika blir ganska ödesmättad och dystompisk. Han skriver om en död hand och känslan av evakuering, vad tycker du om det?

– Det första jag tänkte på när jag läste det var, vem är hans uppdragsgivare? Och sen så tänkte jag att oavsett hur duktiga vi är på att göra hypoteser så finns det ju ingen som vet exakt hur det kommer att bli i framtiden. Men det är väldigt dystert det han skriver. 

Dan Jönsson är frilansjournalist som på eget initiativ har skrivit boken och du är ju också med i den. Hur tycker du att du själv framställdes?

– Jag tycker han har fångat det bra, jag tycker att det är intressant att han har så många nyanser. Han har ju ett mustigt språk och han formulerar sig bra så det är intressant att läsa. Så i det är han sanningsenlig, jag känner igen mig i det han skriver och det som han tog upp när han var här.

Boken heter Ingenmansland – ett år på Sveriges baksida, avslutningsvis är Fredrika Sveriges baksida?

– Jag har tänkt jätte mycket på det där och jag tänker att Fredrika har en storslagen natur, vi har tystnad vi har stillhet och en social kontroll med lite kriminalitet och med det perspektivet så tänker inte jag att vi är en baksida.

– Det intressant är att Européer flyttar hit. Vi hade tre familjer som flyttade hit förra sommaren. Och vad är det de ser? Det kanske är så här att Fredrika är Europas framsida men Sveriges baksida,  säger Katrin Wicén.

– Som jag ser det så har politiken släppt stora delar av Sverige så de får klara sig själva, säger författaren Dan Jönsson.

Författare till boken Ingemansland är kulturjournalisten Dan Jönsson som också fått kritik för sitt sätt att betrakta inlandet och landsbygden. Själv säger han att han i ett större sammanhang ville förstå och beskriva utvecklingen med utflyttad service som han har sett i sin egen by. Och Katrin Wicéns sätt att istället beskriva Fredrika som Europas framsida känner han igen från andra glesbygds optimister säger han.

– Den utveckling som hon pekar på här med Holländare och Tyskar som flyttar in och startar restauranger, buddist munkarna på berget i Fredrika, den utvecklingen finns ju och den beskriver jag också i kapitlet om Fredrika.

– Sen kan man ju spekulera i vad det kommer innebära för framtiden om den kan väga upp den utflyttning som samtidigt sker av bybor. Det är tveksamt tycker jag, men man vet aldrig.

Tycker du att det är ett stort lass de får dra dessa optimister som får dra de som inte har samma framåt anda?

– Ja, det tycker jag verkligen och det blir också en väldigt individualistisk politik som de för . Och det är det jag diskuterar kanske framför allt i kapitlet om Fredrika just politikens ansvar för glesbygden.

– Som jag ser det så har politiken släppt stora delar av Sverige så de får klara sig själva, säger författaren Dan Jönsson.

news.vbtn@sverigesradio.se