Fotbollsplanerna på Nydalaområdet iordningsställs inför årets Fotbollsfestival. Foto: P-G Eriksson/SR
Umeå fotbollsfestival

Ser framemot en fotbollsfest

2:22 min

Umeå fotbollsfestival samlar i år 7000 spelare från 350 olika lag och åtta olika länder. Festivalen är ungefär lika stor som i fjol och cupgeneralen Göran Ljungberg är nöjd.

– Det är väldigt roligt att vara general men det har en tendens att bli mycket nu innan festivalen startar för då är vi ganska få som jobbar med det här. Men sen från torsdag så är vi omkring 1000 stycken totalt som jobbar och när vi har introducerat dem och de jobbar då brukar det bli ganska lugnt.

Det är drygt 350 lag här i år och det är lika många som förra året. Göran Ljungberg hade gärna sett att festivalen någon gång kom upp i 400 deltagande lag men är ändå nöjd.

– 350 lag är tillräckligt många för att det ska bli en folkfest och så får vi lite utländska lag, så det blir en jätte rolig festival. Det här är kanske lagom ändå, säger han.

Det är några nya lag med i år bland annat lag från Ghana. De skulle ha kommit till Umeå idag men trots att det fått klartecken från Svenska ambassaden att åka så har de inte kommit fram.

– Det senaste beskedet är att de kommer i morgon, men vi vet fortfarande inte om de kommer komma. Men de ska spela sin första match klockan 18:00 i morgon.

Umeå fotbollsfestival har varit ett återkommande inslag i den Västerbottniska sommaren sedan 1984 så några osäkerheter som lag som inte kommer när de ska eller väder som skiftar skrämmer inte upp Göran Ljungberg.

– Vi har en väldigt rutinerad personal och ideella så rutinerna från tidigare år finns kvar och vi känner oss trygga med upplägget.

– Det värsta som skulle kunna hända nu är att himlen öppnar sig. Vi är nog de som tittar på vädret mest under den här tiden och just nu ser det ut att regna natten mellan lördag och söndag och det känns inte så farligt, säger cupgeneralen Göran Ljungberg.

Per-Gunnar Eriksson
per-gunnar.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista