Foto: Hussein Malla/Scanpix
Fotboll

Sverige besegrade enkelt Sydafrika

1:42 min

Sverige, med Emma Berglund UIK i laget, besegrade enkelt Sydafrika i den inledande gruppspelsmatchen i OS.

Sverige var favoriter och förhandssnacket hade handlat om att det skulle bli en seger. Men frågan är om någon hade vågat hoppas på ett sådant här besked.

Sverige tog kontroll över matchen i den första minuten, och släppte den sedan aldrig ifrån sig.

– Jag tycker hela laget gör det kanon. Vi skapar många målchanser och sätter dit fyra, vi har också lite stol- och ribbträffar. Det här var en skön start på OS, summerade Sara Thunebro,

Tempot var ofta högt, pressen stundtals frenetisk och passningarna från backlinjen klöv den brittiska luften och gäckade den sydafrikanska backlinjen.

– Det är inspirerande med en premiärmatch i OS. När vi har ett sånt här gott gäng och bra lag så skapar vi mycket tillsammans, sa Thunebro.

Dessutom så visade sig Lotta Schelin, i sin roll som ensam anfallare, från sin allra bästa sida. Lyon-proffset stod för två av Sveriges fyra mål och var högeffektiv i avsluten.

Nilla Fischer inledde annars det svenska målskyttet i den sjunde minuten, och Lisa Dahlqvist gjorde det andra i minut 20. Då kändes matchen redan avgjord, men Sverige slog inte av på takten för det.

– Gräsmattan är helt fantastiskt, och att få spela på dessa arenor ger en riktigt bra känsla. Det här var roliga nittio minuter, sa Fischer.

Sydafrika hade svårt att skapa några längre anfall, men gav å andra sidan aldrig upp. I den andra halvleken kom också en reducering, och denna var en riktig pärla.

Portia Modise snappade upp att Hedvig Lindahl stod långt ut, drog på nolltid till från mittplan och skottet borrade sig in i nättaket bakom en ställd Lindahl.

Den svenska backlinjen kommer dock att sättas på betydligt hårdare prov framöver.

På lördag ställs de mot världsmästarna Japan, som inledde med 2-1 mot Frankrike, i vad som kommer bli en helt annan match.

– Man får ta med sig de godbitar som vi stod för, särskilt i den första halvleken. Tar vi de löpningarna och är distinkta i anfallen kan vi sätta dem mot Japan också, sa tvåmålsskytten Schelin.

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Sverige-Sydafrika 4-1 (3-0)

1-0 Nilla Fischer (7), 2-0 Lisa Dahlkvist (20), 3-0 Lotta Schelin (21), 3-1 Portia Modise (60), 4-1 Lotta Schelin (63).

Varning, Sydafrika: Nothando Vilakazi.

Domare: Jesica di Iorio, Argentina.

Sverige (4-2-3-1): Hedvig Lindahl - Lina Nilsson, Emma Berglund, Linda Sembrant, Sara Thunebro - Nilla Fischer (Johanna Almgren 60), Lisa Dahlkvist - Sofia Jakobsson, Caroline Seger, Marie Hammarström (Antonia Göransson 84) - Lotta Schelin (Kosovare Asllani 73).

Sydafrika (4-3-3): Roxanne Barker - Nothando Vilakazi, Amanda Sister, Janine Van Wyk, Refiloe Jane - Kylie Louw, Amanda Dlamini, Mpumi Nyandeni - Noko Matlou (Marry Ntsweng 62), Portia Modise, Andisiwe Mgcoyi (Sanah Mollo 80).

Spelarbetyg Sverige

Hedvig Lindahl 2
Lina Nilsson 2
Linda Sembrandt 2
Emma Berglund 2
Sara Thunebro 4
Sofia Jakobsson 4
Nilla Fischer 3
Lisa Dahlqvist 2
Carline Seger 3
Marie Hammarström 2
Lotta Schelin 4
Kosovae Asllani 2
Johanna Almgren 2
Antonia Göransson 2

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista