Burträsk kyrka Foto: Linda Carlsson
Burträsk

Präst tros varit Stasiagent

0:38 min

Den spionutpekade kyrkoherden och KD-politikern Aleksander Radler från Burträsk antyder nu för första gången själv att det ligger något i anklagelserna att han ska ha varit agent för östtyska Stasi under 25 år i Sverige.

I ett mejl till Dagens Nyheter skriver han att djupt ångrar hela händelseförloppet och att han ska bearbeta sin livshistoria den närmaste tiden.

P4 Västerbottens reporter på plats i Burträsk har talat med Radlers fru som säger att hennes man inte kommer att ge några intervjuer den närmaste tiden.

– De svarade i telefon till slut och berättade hur de har de just nu när media jagar dem från hela landet, berättar vår reporter Linda Carlsson.

Radler har tidigare förnekat allt samrör med Stasi, men en utredning som gjorts inom kyrkan har konstaterat att han är identisk med den person som kallats Tomas inom den östtyska säkerhetstjänsten.

– De de säger nu är att Aleksander Radler inte vill prata nu, att han inte mår så bra men också att  han inte heller har överblick över all de dokument som media hänvisar till om hans förflutna som Stasiagent. Så han vill också veta vad som påstås i de dokumenten innan han uttalar sig mera, säger Linda Carlsson som är vår reporter på plats i Burträsk.

Mer om Stasimisstankarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista