Burträsk

Partikamraterna om Stasimisstankarna

1:00 min

Den spionmisstänkta Aleksander Radler är förutom präst i Burträsk också politiker och fullmäktigeledamot för Kristdemokraterna i Skellefteå kommun. Men om anklagelserna mot honom stämmer kan han inte fortsätta menar gruppledaren för Kristdemokraterna i Västerbotten, Anders Sellström.

– Vi ser ingen annan utväg från partietssida än att han kliver av sina uppdrag helt enkelt.

Det har funnits misstankar mot honom länge, vad har ni inom partiet gjort tidigare?

– Ja, misstanken har funnits länge och då har vi sagt så här att låt stiftet utreda och utifrån det så skulle vi vidta de åtgärder som vi kan göra.

– Han sitter ju idag i kommunfullmäktige i Skellefteå, det är ett förtroende uppdrag och det är bara han själv som kan från säga sig det uppdraget. Vi kan bara försöka få honom att ta ansvar för sina tidigare handlingar och därmed ta det initiativet själv, säger Ander Sellström gruppledaren för Kristdemokraterna i Västerbotten.

Kristdemokraternas ordförande i Skellefteå Lena Sandberg har under dagen sökt Aleksander Radler för att reda ut vad som hänt.

– Det är länge sedan det här hände men jag tror att det är bra om han uttalar sig så att man får veta hur det verkligen förhåller sig. Det är ju bara han som vet hur det har varit i historien, säger Lena Sandberg.

Tror du att förtroendet för partiet skadas av det här?

– Det är klart att det kan finnas några som tycker att det här skulle vi vetat om, men jag tror att de som är initierade i partiarbete vet att man ställer frågan om det är något speciellt som man som kandidat har att tillföra och han har förnekat det förut. Det är nytt idag det som har hänt.

– Jag tycker inte att det kan ligga partiet till last, men det är klart att det vet man ju inte hur folk reagerar, säger Lena Sandberg ordförnade för Kristdemokraterna i Skellefteå.

Sofia Strömgren
sofia.stromgren@sverigesradio.se