Burträsk

Stiftet bekräftar misstanken

4:40 min

Luleå Stifts egen utredning bekräftar misstanken att KD-politikern och Burträsk kyrkoherde Alexander varit hemlig spion åt Stasi, den Östtyska säkerhetspolisen. Misstankar som han själv antyder skulle kunna vara sanna i ett mejl till DN idag.

Luleå stifts utredning i höstas lades ned i brist på bevisning. Men i våras kunde man rekonstruera sönderrivet material i Stasiarkivet i Frankfurt/Oder. Enligt utredningen förekommer det inga "tvivel" att Aleksander Radler, under sitt agent namn Thomas, varit Stasiagent i 25 år.

Anna Wernkvist är jurist på Luleå Stift och berättar om vad som kommer att hända nu:

– Aleksander Radler har fått alla handlingar som vi har fått in till stiftet och han ska komma in med ett yttrande senast den 17 augusti.

Aleksander Radler har överhuvudtaget inte hört av sig till stiftet den senaste tiden men än har han tid på sig att komma in med sitt yttrande. Ett yttrande som Domkapitlet kommer ha med som underlag när de fattar beslut om påföljd.

 Handlingarna som ligger till grund för utredningen kommer från svenska myndigheter, bland annat Stasiarkivet.

– För att få en sammanfattning av den här väldigt omfattande mappen så har vi begärt ett yttrande från en tjänsteman på Stasiarkivet som också

Misstankarna mot Aleksander Radler består bland annat i att han ska ha lämnat ut information om Svenska kyrkan. Anna Wernkvist säger att det inte finns en del men inte så mycket som styrker det i arkivmaterialet.

--Det finns ju några väldigt konkreta exempel, som till exempel de här studenterna som planerade flyktförsök som han ska ha angivit under sin tid i Östtyskland. Men vad avser händelserna i Svenska kyrkan så är de inte alls lika väl dokumenterade i materialet.

Att Luleå stift själva skulle fortsätta att bedriva utredningar kring vad som hänt tror Anna Wernkvist är otroligt eftersom det finns så lite att gå på i materialet.

– Jag utgår ifrån att han i sitt yttrande till Domkapitlet kommer att förklara vad som har hänt och hur han ställer sig till de här uppgifterna. Och också förklara varför han tidigare har förnekat allt kring det här.

De alternativ som Domkapitlet har att tillgå när de fattat sitt beslut bland annat att ge en skriftlig erinran eller ge honom en prövotid då han inte får jobba.

– Den svåraste konsekvensen det är att han blir obehörig som präst i Svenska Kyrkan.

– Hela historien är fullständigt unik och det är jätte svårt att se vad det kommer att leda till för konsekvenser.

Det som Anna Wernkvist menar är svårt i den här historien är att han inte har begått något brott enligt tysk lag vilket innebär att han inte kan lagföras där men också att han inte åtalats för några brott i Sverige samt att det hände så pass långt bak i tiden att de här brotten förmodligen är preskriberade.

– Sen har vi relationsändringen mellan kyrka och stat som gör att domkapitlet i sin prövning nu bara egentligen kan hantera vad som har hänt efter 2000. För före 2000 så var det en statlig sak, nu är det kyrkans sak.

Det som Domkapitlet har att förhålla sig till blir alltså hur Aleksander Radler förhåller sig till de här uppgifterna när de har kommit fram och hur det påverkar hans förtroende som präst.

– Det är det han måste förklara varför han först förnekar allting och sedan nu då möjligen medger det och ger sin version av vad som faktiskt har hänt, säger Anna Wernkvist jurist på Luleå stift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.