Burträsk kyrka Foto: Linda Carlsson
Burträsk

Burträskborna bryr sig inte om gamla anklagelser

1:02 min

KD-politikern och Burträsk prästen Alexander Radler antyder nu för första gången att det ligger något i anklagelsen att han varit hemlig spion åt Stasi, den Östtyska säkerhetspolisen. I ett mejl till DN skriver han att han "ångrar hela händelseförloppet", men han har inte själv bekräftat att anklagelserna stämmer och vill vänta med att uttala sig.

Enligt juristen Anna Wernkvist och ett expertutlåtande så har Radler arbetat åt Stasi. Dokument visar att han haft agentnamnet Tomas och att han angivit studiekamrater som sedan fängslades av Stasi.

Men i Burträsk har folk en helt annan bild av sin kyrkoherde:

– Det känns ju lite konstigt att prästen som har döpt mig har varit Stasiagent, säger Josefin Hedstörm

Blir du förvånad?

– Ja det blir jag, för han är verkligen jättetrevlig att prata med, säger hon.

– Jag tycker att han har visat en väldigt positiv sida medan han har varit i Burträsk och som jag förstår det är han en populär präst. Han engagerar sig i samhället, både i stort och smått. Jag tycker inte det här är något vi ska bry oss särskilt mycket om utan han ska få fortsätta med de positiva saker som han har gjort, säger Anders Brännström.

– Jag tycker att har man gjort en sådan sak och ångrar sig så ska man inte behöva lida hela livet för det. Han har gjort så mycket gått för Burträks och engagerat sig mycket i föreningar. Så jag tycker att vi ska ta tillvara på det istället för att bara anklaga, säger Ulla Britta Nordfors Wireskog.

news.vbtn@sverigesradio.se

Mer om Stasimisstankarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista