1 av 2
Elisabeth och Roger Anderssons stuga vid Nydalasjön. Foto Mikaela Pallin/SR.
2 av 2
Leif och Anne-Sophie Kärreby framför sin stuga vid Nydalasjön. Foto: Mikaela Pallin/SR.
Umeå

Nydalastugornas framtid avgörs i vinter

1:30 min

Snart avgörs framtiden för stugorna kring Nydalasjön. Kommunen har nu tagit in remissvar från alla berörda parter. Och om översiktsplanen antas innebär det bland annat att över hälften av stugorna rivs. En av dom är Roger Andersson och hans familjs stuga.

– Det är klart at det känns hårt man har ju bott här sedan pappa köpte stugan 1956  och det känns ju inte skojigt om nu skulle tappa det här, säger han.

Kommunens tanke är att Nydalasjön ska bli tillgängligare för allmänheten. Enligt översiktsplanen innebär det att 34 av sjöns 63 stugor rivs för att istället ge plats åt grönområden. Kvar blir stugorna med ett historiskt byggnadstekniskt värde och dom som används av föreningar.

I sommar bor Roger Andersson i sin stuga vid sjöns västra sida. Precis som alla andra somrar. Enligt honom finns det redan gott om grönområden, fiskebryggor och badplaser som kan nyttjas av alla.

Åsa Ögren är socialdemokrat och ordförande för Byggnadsnämnden. Hon tycker att förslaget som finns är bra eftersom att det ger mer utrymme för rekreation åt allmänheten. Och för henne är det till viss del en principiell fråga om vilka signaler som skickas till umeåborna.

Stugornas framtid är planerad att avgöras någon gång under vintern 2012/2013 när översiktsplanen för Nydalaområdet ska till fullmäktige.

Reporter Mikaela Pallin

mikaela.pallin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista