Foto: Jessica Gow/Scanpix
Västerbottens län

Socialstyrelsen kritiserar mödravården efter missfall

Socialstyrelsen ser brister i mödravården i Västerbotten, detta efter att ha granskat vården av en patient. Patienten, som tidigare fått missfall och haft havandeskapsförgiftning, fick inte en tidigarelagd tid för besök trots att hon ringde in och klagade på smärtor och bad personalen att läsa hennes journal.

När hon sedan kom på sin ordinarie läkartid, 18 dagar senare, kunde läkaren inte se någon hjärtaktivitet hos fostret och satte in läkemedel för att förebygga missfall.

Men bara någon dag senare fick kvinnan missfall. Vid missfallet fick hon dessutom läkemedel som skulle snabba på utblödningen men som orsakade kvinnan så pass kraftiga blödningar att hon fick besöka läkare akut.

Socialstyrelsen pekar därför på bristande kommunikation och informationsöverföring och bristande rutiner och kritiserar en av barnmorskorna som skrev ut medicinen utan att konsultera läkare.

news.vbtn@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista