Umeå Stadskyrka Foto: Tommy Engman/SR
Stasimisstankar

Hur helig är tystnadsplikten?

2:01 min

Ett viktigt uppdrag för präster deras absoluta tystnadsplikt. Gustav Ericsson, präst i Umeå tror att nyheten om den Stasimisstänkta prästen Aleksander Radler  påverkar förtroendet för präster.

Aleksander Radler misstänks för att ha fört vidare information som han tagit emot i egenskap av präst alltså i en situation när han egentligen varit bunden av tystnadsplikten. Att medier nu berättar om det är påverkar alla präster menar Gustav Ericsson präst i Umeå.

– Det är jätteviktigt att det rapporteras om det och det välkomnar jag och kyrkan, säger Gustav Ericsson.

– Sen hoppas jag att man inte tar rubriken i nyheterna som representativ för kyrkan för det är det inte. Och det stora goda arbetet pågår ju som vanligt egentligen i det tysta och då är det inga rubriker, fortsätter han.

Tystnadsplikten väldigt viktig för Gustav Ericsson och menar att den varit det under hela kyrkans historia. Själv ser han ingen anledning till att kyrkobesökarna ska börja tvivla på prästernas förmåga att hålla tystnadsplikten.

–  Jag hoppas på att man litar mer till sin upplevelse och sin erfarenhet i sina möten med kyrkan och de som arbetar i kyrkan, för jag tror att de flesta har en god erfarenhet från det.

Frågan om man skulle avskaffa tystnadsplikten diskuteras i mellan åt men för Gustav Ericsson är inte det ett alternativ även om tystandsplikten ibland sätter präster och diakoner i ett moraliskt dilemma.

Men samtidigt så tror Gustav Ericsson att vinsterna med tystandsplikten är större. Kanske vågar människor som annars inte skulle våga prata berätta sin historia.  

– Kommer det fram att någon far illa eller att någon gör sig själv illa eller andra så är det naturligtvis väldigt svårt. Men då resonerar man så att i det stora hela så är det här utrymmet ändå väldigt viktigt och kan vara till godo för många ändå, säger han.

Om de kommer fram att en präst bryter tystnadsplikten så utreder kyrkan det. Här i Västerbotten hamnar den uppgiften hos Luleå Stift och hos Domkapitlet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista