Foto: Elin Segerlind/Sveriges Radio
Burträsk

Efter påtryckningar: Aleksander Radler lämnar politiken

De senaste dagarnas uppståndelse kring Aleksander Radlers anknytningar till Östtyska Stasi får honom nu att lämna sina förtroende uppdrag i Kristdemokraterna med omedelbar verkan och lämnar samtidigt också sin post som ledamot i Kykromötet.

Lena Sandberg ordförande för Kristdemokraterna i Skellefteå säger nu i ett pressmeddelande att partiet krävt Aleksander Radlers avgång.

– Det finns inga möjligheter för honom att sitta kvar givet de mycket allvarliga anklagelser som vid upprepade tillfällen har riktats mot honom, flera av vilka han nu också har tillstått.  

Partiet kan inte tvinga någon att avsäga sig sina uppdrag men efter påtryckningar så har alltså Aleksander Radler nu själv tagit beslutet att lämna sin post i kommunfullmäktige i Skellefteå kommun med omedelbar verkan.

Anders Sellström, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Västerbotten och riksdagsledamot,  sa i en intervju igår att han och partiet inte såg någon annan utväg än att Aleksander Radler avsa sig sina uppdrag. 

– Aleksander Radler har missbrukat sitt förtroende som folkvald representant för Kristdemokraterna, säger Anders Sellström.

– Hans samröre med Stasi går tvärtemot de tankar om frihet, öppenhet och det okränkbara människovärdet som Kristdemokraterna önskar förmedla genom sin politik. Det faktum att han fram tills nu har nekat till anklagelserna gör hans agerande än mer oförsvarbart, säger Anders Sellström i pressmeddelandet.

Mer om Stasimisstankarna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista