Burträsk

Radlers fru: "Han mår väldigt dåligt"

5:45 min

Prästen Aleksander Radler vill själv inte kommentera uppgifterna om att han i 25 år ska ha varit spion för den Östtyska säkerhetspolisen Stasi, men hans fru Bettina Radler berättar hur hon fick veta att hennes man varit spion.

– Det var i höstas, det var några dagar innan först artikeln kom ut i Aftonbladet i november 2011 som Aleksander berättade för mig att nu är det något otäckt på gång men han uttryckte sig inte så tydligt sedan så fick jag läsa Aftonbladet, berättar en lugn Bettina Radler.

– Då var det mycket prat men Aleksander säger att han var registrerade som IM Thomas men att han hade svårt att komma ihåg han kände att han hade förträngt väldigt mycket.

Aleksander Radler har inte gjort några egna uttalanden under hela den här tiden och vill fortfarande inte prata med medierna. Hans fru Bettina Radler ger en bild av en man som mår mycket dåligt och som själv har svårt att formulera tankar kring det som har hänt.

– Ja, han mår i det här läget naturligtvis väldigt dåligt psykiskt och han har dragit sig tillbaka, säger Bettina Radler.

–  Det är bättre att han inte yttrar sig, han behöver tid att bearbeta den här historien och framför allt tror jag när han får läsa alla papper då kommer han själv till mer insikt om vad som har hänt och varför detta har hänt.

Trycket från media har de senaste dagarna varit stort och många har sökt Radler för en kommentar. Aleksander Radler är inte dömd för något brott och när det kommer till anklagelserna om att han brutit tystnadsplikten i sin roll som präst så är det något som Domkapitlet i Luleå stift just nu utreder. Till och med den 17 augusti har Aleksander Radler på sig att komma in med ett yttrande på den utredningen.

– Han måste sätta sig ner, komma ihåg vad som har hänt och skriva ner sin egen berättelse. Sen är frågan om domen inte redan är fälld.

Bettina Radler upplever mediernas bevakning som en dom i sig och menar att om man ska gå efter vad som står där så är han redan dömd skyldig.

– När jag läser i medierna, DN och det som står i pressen då behöver han egentligen inte längre åka till Domkapitlet utan domen är redan fälld. Men för sig själv så måste han hitta en klarhet och han ska gå ut med någonting hoppas jag.  

Linda Carlsson
linda.carlsson@sverigesradio.se