Foto: Gerhard Stenlund/SR.
Studentliv

Väntar i månader på studentbostad

0:57 min

Om en månad börjar tusentals nya studenter på universiteten. I Umeå är det svårare än någonsin för studenterna att hitta en bostad. 8-12 månaders väntetid är det just nu för den som är ny i den kommunala bostadskön.

Trycket är jättehårt på studentboenden just nu, berättar Mikael Lundgren på Bostaden. På varje studentrum är det ungefär 40 intresserade och för att ha chans på boende i korridor kan en kötid på upp emot ett år vara nödvändig.

För att ingen student ska vara tvungen att tacka nej till sin utbildningsplats förmedlar Akutrumsförmedlingen varje år temporära lösningar för studenter som inte hittar bostad. Det kan till exempel vara en sovplats på någons soffa.

Just nu håller de som bäst på samla in kontaktuppgifter från umeåbor som vid terminsstarten kan tänka sig att ge tak över huvudet åt en hemlös student.

Det är dit Mikael Lundgren på Bostaden rekommenderar studenter som saknar kötid.

– Då tycker jag man ska kontakta kommunens Akutrumsförmedling så att man får tak över huvudet och sen aktivt kan fortsätta leta bostad. Det brukar lösa sig in på terminen för de allra flesta.

Men utöver att det är svårt att få en lägenhet så är det dessutom lätt att bli lurad, det vittnar studenter om. Josefine Lindberg, ursprungligen från Gävle, studerar på läkarprogrammet vid Umeå universitet.

– Senast här om dagen var det någon från Cypern som ville att vi skulle föra över en deposition. Han skickade bilder och hade en så otroligt fin lägenhet i Umeå. Men det var ju bara bullshit, det fanns inget. Man ska verkligen vara vaksam, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista