Foto: Jessica Gow/Scanpix
Familjeliv

Färre adoptivbarn till Sverige

1:05 min

Det är färre barn som adopteras från andra länder till Sverige de senaste åren och i Västerbottens län har det minskat rejält. Dels har länder därifrån adoptivbarnen brukar komma fått bättre ekonomi och kan själva ta hand om sina barn.

– I första hand kan de stanna i sin ursprungsfamilj, men även genom inhemsk adoption, berättar Margret Josefsson, presschef på Adoptionscentrum, om det faktum att fler barn kan stanna i sina hemländer.

Hittills i år har bara ett barn kommit till Västerbotten, medan det under första halvåret 2011 hade kommit åtta barn.

Länder som Kina, Sydkorea och Colombia, som man tidigare har kunnat adoptera flest barn ifrån, har fått det bättre ekonomiskt och kan ta hand om sina barn.

Och det är också färre svenskar som ansöker om att adoptera barn från andra länder.

– Det beror till stor del på att kommunerna tillämpar den här åldersgränsen som Socialstyrelsen rekommenderar, det vill säga att man inte bör vara äldre än 42 år när man genomför en adoption. En annan orsak är att möjligheterna för ensamstående har begränsats kraftigt jämfört med hur det såg ut för fem år sedan, säger Margret Josefsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista