1 av 2
Gropen efter förberedelser inför moskébygge på Ålidhem, juli 2012. Foto: Abdelhak Lahouaichri
2 av 2
Abdelhak Lahouaichri. Foto: Mikaela Pallin
Umeå

Moskén uteblir - pengar saknar för att återställa marken

0:55 min

Föreningen Svenska muslimer i Umeå har gett upp planerna på en moské i Umeå. Frågan är bara vad som ska hända med den vattenfyllda gropen som är kvar efter det påbörjade bygget. Nu vill föreningen lämna tillbaka tomten till Umeå kommun.

– Det går inte att bygga en moské, vi har inga möjligheter, säger föreningens Abdelhak Lahouaichri.

Där Umeås första moské skulle stå finns nu bara en stor vattenfylld grop. Efter de första spadtagen 2010 stannade bygget helt av, på grund av att projektet inte fick någon finasiär.

Om ett år går bygglovet ut - om ingenting har hänt tills dess ska tomten tillbaka till Umeå kommun.

Enligt avtalet ska föreningen då se till att tomten återställs till sitt forna skick. Men det saknar de helt resurser till, enligt Abdelhak Lahouaichri.

Han planerar att vid nästa möte med kommunen erbjuda dem att ta tillbaka tomten ett år tidigare. Hans tanke är att kommunen kan bygga något annat på tomten och att föreningen på så vis inte behöver stå för saneringen.

– Min åsikt är att avsluta det här spelet och lämna tillbaka marken till samhället. De har givit oss en chans, nu är det tillräckligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista