Dokument i östtyska säkerhetstjänsten Stasis arkiv. Foto: Eckehard Schulz/AP, Scanpix.
Östtyskland

Förrådd av Radler

1:43 min

"Jag ser framför mig en djävul med änglavingar" - det säger en av dem som misstänks ha fallit offer för Burträskprästen Aleksander Radlers samarbete med östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Henning Frunder var 21 år gammal när han sattes i fängelse i Östtyskland.

– Klockan sex på morgonen kom två män för att hämta mig, berättar han.

Onsdagen den 10 juli 1968 hade Henning Frunder hade egentligen räknat med sovmorgon, men istället väcktes han tidigare än vanligt. De två männen förde honom till häktet.

En dryg månad tidigare, den 27 maj, hade Henning Frunder överlämnat en bunt brev till en ung man, en vän till en vän. Breven var från Henning Frunder och fem andra studenter, de skulle till släktingar i Västtyskland och bad dem i breven om pengar till ett flyktförsök.

Men den unge mannen som tog emot breven gav dem istället direkt till säkerhetstjänsten Stasi, och alla sex studenterna dömdes till fleråriga fängelsestraff.

Nu, 44 år senare, har forskare i Stasis arkiv pusslat ihop de papper som rör studenternas öde. Allt pekar på att mannen var Aleksander Radler, sedermera präst i svenska kyrkan och bosatt i Burträsk. Att titta i dokumenten känns som att röra i gamla sopor, säger Henning Frunder.

– Det luktar illa, det är fula saker det här. Och det diaboliska i hela historien är att han är präst.

Henning Frunder ser ingen anledning att förlåta, även om han själv har fått ett bra liv och tycker att fängelsestraffet gav honom värdefulla insikter. Viktigast nu är att Aleksander Radler försvinner från den svenska offentligheten.

– Alla borde få veta sanningen och Aleksander Radler behöver tid att rannsaka sitt samvete.

Aleksander Radler misstänks ha varit verksam för Stasi i sammanlagt 25 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista