Västerbottens län

Dyrt för homosexuella att bli med barn

1:40 min

Det är dyrt för lesbiska par i Västerbotten att skaffa barn på konstgjord väg - dyrare än i de flesta andra landsting. Men snart kan det bli ändring - för nu utreds frågan i Sveriges kommuner och landsting.

När Loreen Lorenz och hennes fru Ute skaffade barn för tre år sen slutade notan på 100 000 kronor.

– Han är värd varenda krona, det är inte det som jag menar. Men när jag ser andra kompisar som bor i Göteborg, de betalar 300 spänn för samma sak, säger hon.

Innan Loreen och Ute Lorenz fick göra en provrörsbefruktning var de tvungna att betala för tre inseminationsförsök. Första provrörsbefruktningen var gratis, precis som för heterosexuella par, men när den misslyckades fick de köpa nästa själva. Hade de varit ett heterosexuellt par - eller bott i ett annat landsting - hade de fått sin son betydligt billigare.

Idag går en insemination på 10 000 kronor i Västerbotten och ett "trepack" provrörsbefruktning med donerad sperma kostar 80 000. Heterosexuella par måste inte göra några inseminationer, och använder de mannens egen sperma blir provrörsbefruktningarna drygt 20 000 kronor billigare.

Såhär fungerar det i alla Norrlandstingen utom i Norrbotten, där lesbiska inte måste inseminera först. Men just nu utrederbåde Norrlandstingen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, om det går att skapa gemensamma riktlinjer för hela Sverige. Det hoppas socialdemokratiska landstingsrådet Peter Olofsson.

– Man har ju prövat det tidigare och har ju då misslyckats på grund av att det har spretat så fruktansvärt, plus att området är ganska komplext när man nu ser på helheten i det här och inte rycker ut bara vissa delar. Men min förhoppning är att man gör det och jag tycker det vore bra, för den här frågan kommer ständigt upp och det tror jag inte gynnar nån, säger han.

Redan i februari fanns det faktiskt ett förslag på nya riktlinjer för de fyra Norrlandstingen, men nu väntar regionförbundet på att SKL ska bli färdiga med sin utredning, någon gång i höst.

Loreen Lorenz tycker att landstingen inte bara ska se på vad det kostar att utföra själva behandlingen när de utformar de nya reglerna:

– När man gör det, det kan jag väl hålla med om att det är nånting som är dyrt, men vad blir det sen? Det blir ett barn, det blir en människa till, som tjänar in mycket pengar också sen, när han blir vuxen, säger hon.