Nu är Ådalsbanan klar för trafik, men det kommer ta längre tid att åka där än tänkt. Foto: Anna Ahlström/SR
Västerbottens län

Längre restid än planerat med Botniabanan

Under onsdagen öppnar hela Botniabanan för persontrafik. I och med det blir det möjligt att åka tåg hela vägen från Umeå till Stockholm. Men det kommer ta längre tid än planerat.

När den nya tågbanan längst Norrlandskusten byggdes fanns en ambition om att tåget genom kortare restider skulle bli en verklig konkurrent till flyget. Men när Ådalsbanan öppnar för trafik visar det sig att tidsvinsten inte alls blir så stor som det var tänkt.

Istället för en resa på fem och en halv timme mellan Umeå och Stockholm, så tar det 6 timmar och 45 minuter om du bokar en biljett nästa vecka.

Det här beror framförallt på ett tågbyte i Sundsvall, men också på att tågen längs Botniabanan är långsammare än det var tänkt.

– De här fem och en halv timmarna var en teoretisk beräkning utifrån att tågen skulle gå 250 km/h i princip nonstop. Nu är ju karta och verklighet rätt olika och våra fordon har en maxhastighet på 180 km/h, säger Per Nyström på Botniatåg.

Enligt en gransking som Riksrevisionen har gjort så utlovades restiden mellan Umeå och Sundsvall på 2 timmar 20 minuter, men det kommer att ta drygt 3 timmar.

Biljettpriset mellan Umeå och Stockholm är visserligen ungefär lika högt, men med den stora skillnaden på restid kan det bli svårt för tåget att konkurrera med flyget på just den sträckan, medger Per Nyström. Istället framhäver han tågets fördelar på andra orter

– På sträckan Umeå - Stockholm så nej, inte i dagsläget. Skillnaden mellan tåg och flyg är tidsmässigt för stor. Men för att resa Umeå - Gävle så kanske inte flyget är det allra bästa, där blir tidsvinsten mycket mycket liten om man tar ihop det med transfertider och så vidare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista