Foto: Tommy Engman/SR

Dyrare att åka kollektivt

1:19 min

Trots larm om miljöförstörelse och krav på minskat bilåkande blir det allt dyrare att åka kollektivt. I Västerbottens län har priset för ett 30-dagars kort ökat med 26 procent de senaste nio åren. Under samma period har konsumentpriserna bara stigit med 13 procent, vilket betyder att prisökningen är långt större än inflationen.

– Jag tycker att det är lite för dyrt och priset bara höjs och höjs. Och för mig som till exempel har barn och barnvagn känns det som om det blir bara mindre utrymme, säger resenären Linda Andersson.

– Jag tycker att man ska få mer för pengarna.

Kollektivtrafiken i landet bekostas ungefär till hälften av skattemedel och till hälften av det biljettpris som resenärerna själva betalar.

Priserna skiljer sig stort i landet och i Västerbotten får man idag betala 1450 kronor för ett månadskort jämfört med 1150 för nio år sedan, en ökning med 26 procent, en bit under den genomsnittliga ökningen i Sverige på 43 procent.

Men istället så är Västerbotten det fjärde dyraste länet i landet att åka länet runt i och allra dyrast är det i Norrbotten där ett månadskort kostar 2354 kronor. Något som kan förklaras med att få åker runt ett helt län som är så stort som både Västerbotten och Norrbotten utan istället åker kortare resor.

På Naturskyddsföreningen är man kritisk till att höja priset för kollektivtrafiken och menar att det kan öka både bilåkandet och de miljöfarliga utsläppen.

– Vi står inför dramatiska omställningar och ska snabbt minska bilåkandet och de fossila utsläppen. Då är cykelbanor och kollektivtrafik grundbultar i att klara av den omställningen. Därför går den här prisutvecklingen stick i stäv med de målsättningar som vi faktiskt alla står bakom, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista