1 av 2
Rummet där den kidnappade hölls fången. Foto: Polisen / Scanpix
2 av 2
Leif Silbersky försvarar kvinnan och Thomas Bodström 27-åringen. Foto: Tomas Magnusson/SR
Uppsala

Kidnappningsfall prövas på nytt

1:40 min

I dag inleds rättegången i Svea hovrätt mot de tre personer som dömdes av tingsrätten tidigare i sommar för kidnappningen av en Uppsalastudent som de förde till Älglund i Robertsfors. De dömdes till åtta respektive sex års fängelse. Alla tre har överklagat sina domar, och nu ska fallet alltså prövas på nytt.

Så lät det i tingsrätten för några månader sen när den 25-årige Uppsalastudenten berättade med egna ord om den där kvällen den 28 december, när han fördes bort från sin lägenhet i Uppsala och kördes upp till en stuga i västerbotten, där han hölls fången i en källare vecka.

Och ungefär på samma sätt kommer det låta i Svea hovrätt nu när förhandlingarna drar igång. Rättegången i hovrätten kommer nämligen bestå mest av videoinspelningar från tingsrätten.

Det som kommer att vara annorlunda är att två av huvudpersonerna - den 23-åriga kvinnan och den nu 27-årige man som pekas ut som hjärnan bakom bortförandet - har nya försvarare. Leif Silbersky försvarar kvinnan och Thomas Bodström 27-åringen. Det blev ju åtta års fängelse vardera i tingsrätten, men nu hoppas de att hovrätten ska fria dem, alternativt sänka straffen.

Å den tredje personen, han som kallas fångvaktaren och som var den ende som erkände brott i tingsrätten, dömdes till sex års fängelse, å han vill också ha sitt straff sänkt.

Men kammaråklagare Lars Hedvall vill däremot se en skärpning av straffen för alla tre.

Nu återstår att se vilka versioner som försvaret kommer att lyfta fram i hovrätten. Kvinnan har ju hävdat att allt bara var en rolig grej, ett slags skämt. Och enligt 27-åringen var det hela en PR-kupp som den kidnappade Uppsalastudenten själv var med och iscensatte.

Rättegången väntas pågå till den 16:e augusti.

Tomas Magnusson
thomas.magnusson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista