Informationstavlan på Umeå Östra upplyser inte om att tåg ersatts med buss. Foto: Anahita Ghazinezam/SR.
Umeå

Umeå Östra - station som saknar information

1:03 min

Ska du resa med tåg från Umeå Östra station kan det vara svårt att hitta information på stationen. Särskilt om tågen är ersatta med buss. Och eftersom det inte finns någon tågpersonal på stationen vänder sig resenärerna till kafépersonalen, berättar Nina som jobbar på Ullas kondis.

– Det kommer folk hela tiden och frågar saker och ting och blir ganska frustrerade när man inte har så mycket svar att ge, tyvärr, säger Nina på Ullas kondis.

Vad brukar de fråga?

– Lite allt möjligt om tågen, var biljettautomaten finns, när tågen går, ersättningsbussar - allt möjligt, säger Nina.

Hon har inget emot att hjälpa förvirrade resenärer, men tycker att det bästa vore om informationen på plats kunde bli bättre.

– Det är svårt när man inte vet, inte har svar. Även om man kanske tror sig veta men inte är 100 % säker så vill man ju inte lura någon heller.

Framför allt behövs bättre skyltning så att resenärerna lättare hittar biljettautomaterna på stationen och till Resecentrum på NUS.

– Eller nån på plats som kan svara på frågorna, säger Nina på Ullas kondis.

Per Nyström på Botniatåg skulle också gärna se bättre skyltning, men den frågan ligger på Umeå kommun som äger stationen, säger han.

Istället fokuserar Botniatåg på bättre information på sin hemida. Men han håller med om att trafikinformationen kan förbättras.

– Det kan ju bara bli bättre. Och nu när trafiken ökar måste vi vara ännu mer på tå från bägge parter för att kunna informera rätt till våra resenärer när vi är tvungna att ställa in tåg och ersätta med buss, säger Per Nyström, trafikchef på Botniatåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista