Klippan

Politiker föreslår naturvisum för turister

1:24 min

Obligatoriskt naturvisum för turister och miljöcertifiering för företag som verkar i naturen, det är två regleringar som Helena Dådring, moderat kommunpolitiker i Klippan, vill se i allemansrätten.

Turerna i debatten om Allemansrätten har varit många. Det hela började förra sommaren då miljöminister Andreas Carlgren föreslog inskränkningar i allemansrätten för att värna markägares rättigheter och förhindra miljöförstöring till följd av exempelvis storskalig, kommersiell bärplockning. Uttalandet väckte skarp kritik från bland annat organisationen Svenskt Friluftsliv, som menade att förslaget skulle riskera begränsa friluftslivverksamheter och skada turismen.

I höstas kom en utredning av allemansrätten från Naturvårdverkets utredning. Där slog man fast att man ville se en begränsning av bär- svamp- och blomplockning, till att endast gälla hushållsbehov.

När nu flera bulgariska bärplockare strandats i Sverige i sommar har debatten fått nytt liv. Riksdagsledamoten och centerpartisten Staffan Danielsson, gick förra veckan ut i Östnytt och föreslog att allemansrätten ska inskränkas för att förhindra att människor reser till Sverige för att plocka bär utan lönekontrakt.

Men inskränkningsförslagen har fått hård kritik, begränsningarna skulle kunna hota friluftsnäringen och skada turismen, menar kritiker.

Nu vill Helena Dådring, med sitt förslag om naturvisum, ändra debattens riktning till att fokusera mer på informationslösningar, istället för förbud.

– Jag har svårt att se hur man ska reglera ett förbud, hur vet man vad folk har för syfte i naturen? Sen tycker jag det känns fel att förbjuda tillgång till vår vackra natur.

Naturvisumet skulle vara obligatoriskt för turister som vill vistas i den svenska naturen, och skulle innebära en grundskurs i miljöansvar och hru allemansrätten fungerar.

– Mycket av den nedskräpning vi har idag kommer från turister som inte förstår hur allemansrätten fungerar.

Dådring föreslår även en miljöcertifiering där företag som verkar i naturen kan skaffa ett certifikat som visar att de tar ansvar för utsläpp och miljöpåverkan,. På så sätt skulle konsumenter gemensamt kunna ta ansvar för en hållbar utveckling, menar Dådring. Men hur naturvisumet och miljöcertifieringen skulle fungera i praktiken vet hon inte i nuläget.

– Det vet jag faktiskt inte, men det kan man nog lösa på något sätt. Klokare människor än jag kan nog hitta en lösning, säger Helena Dådring.

Joachim Sundell

Joachim Sundell, reporter. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

044-7751283
joachim.sundell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista