Biskop Martin Lind. Foto: Lasse Hejdenberg/Scanpix
Burträsk

Biskop emeritus beklagar att Radlerutredningen läggs ner

"Man skulle önskat att utredningen hade fortsatt"
1:32 min

– Det är ledsamt på flera sätt, men nödvändigt att utredningen läggs ned, säger Martin Lind, tidigare biskop i Linköpings stift sedan domkaptlet i Luleå tagit beslut att ned utredningen mot prästen Aleksander Radler som avslöjats som tidigare Stasiagent.
Den sakliga grunden för att pröva Radler har helt enkelt upphört i och med att han själv avsagt sig prästämbetet

– Ja det är på ett sätt olyckligt, man skulle önskat att utredningen fortsatt och i detalj redovisat allt vad han har gjort. Men enligt Svenska kyrkans regelverk är det i dag, tror jag, omöjligt. I och med att han har avsagt sig prästämbetet så kan man inte utreda om han ska ha kvar det eller ej.

– Det blir så att säga en retroaktiv fråga och det går inte att hänföra rent regelmässigt.

Så att den sakliga grunden för att pröva honom den har egentligen upphört?

– Ja, precis så är det. Det får egentligen var och en själv som kan känna sig berörd ansöka i Berlin om att få sin akt offentliggjord och sig tillsänd.

Och du är en av dem som faktiskt har gjort det och faktiskt är berörd, kan du berätta?

– Ja det har jag faktiskt gjort eftersom jag haft en rätt lång kontakt med Aleksander Radler på olika sätt. Och inte minst när han var student i Lund på 1960-talet. Vi träffades ganska regelbundet. Så att när jag fick läsa om att han var agent och spion så blev jag ganska orolig och illa berörd. Då begärde jag själv att få ut från Berlin. Det dröjer nu ett tag så jag har inte fått pappren ännu, säger Martin Lind, biskop emeritus i Linköpings stift.

Så du vet inte om du finns med där?

– Nej, det vet jag inte. Men jag kan väl nästan utgå ifrån att jag finns, eftersom vi haft en så pass långvarig kontakt.

Vi har också sökt biskopen för Luleå stift Hans Stiglund, men han vill inte uttala sig förrän den 4 september då domkapitlet formellt lägger ned utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".