Vandringsleden från Stekenjokk till Ransarån. Foto Staffan Andersson
Väder och vind

Fortfarande vår i fjällen

SMHI: "Kanske hoppar över sommaren"
2:35 min

En blöt och kall juli har det varit på många håll och i både i Härjedals- och delar av Lapplandsfjällen så är det fortfarande meteorologiskt vår. SMHI:s meterolog Alexandra Ohlsson berättar mer om den uteblivna sommaren i Lapplandsfjällen.

– Det finns faktiskt platser som fortfarande inte har sommar och jag tror att det är många lyssnare som blir förvånade, det är ju trots allt augusti.

– Det är Stekenjokk en av våra mätstationer sin sticker ut med att fortfarande ha vår.

På andra platser i fjällen, hur har sommaren sett ut där?

– Den kom faktiskt till övriga delar av fjällen redan i början av juli månad. Vilket är ganska normalt med ankomsttiden i fjällen för där kan det vara lite sent.

– Stekenjokk, den ligger ganska högt upp den här mätstationen och har faktiskt haft några dagar med sommartemperaturer. Vi har sett en del dagar där medeltemperaturen har legat över tio grader med det har aldrig varit femdagar i följd vilket vi kräver för att vi per definition ska kunna säga att sommaren har kommit.

Kan vi hoppas på att det hinner bli sommar innan hösten kommer?

– Det är faktiskt lite spännande att se de kommande dagarna om vi kan lyckas få upp medeldygnstemperaturen över tiograder. Det är svårt att ge en prognos på. Vi får ha ögonen öppna för stekenjokk och se om de i år faktiskt helt enkelt tar och hoppar över sommaren.

Hur märker man när det övergår från vår till höst?

– Det är faktiskt en svår fråga, för definitionen på vår och höst är den samma. Det är att vi ska ha en dygnstemperatur som ligger under tio grader. Så det blir ett svårt bedömningsfall för Stekenjokk i år om vi inte kan få sommar.

Hur vanligt är det att det hoppas över årstider, som till exempel sommaren?

– Högt uppe i fjällen är det inte helt ovanligt. Det är riktigt hög terräng och där kan det hände några år att man inte får tillräckligt många dagar i följd med sommartemperaturer.

– Men jag tror att även om man har vistats i fjällen så har man ändå tyckt att det har varit lite somrigt ändå för vi har ändå haft lång ljusa dagar. Så man kanske tänker tillbaka på den här sommaren som något kyligare än vad man tidigare har haft.

Elin Segerlind
elin.segerlind@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".