Björkvattsdalen ligger bara någon mil från den planerade gruvan i Rönnbäcken. Foto: Marie Wenger
Storuman

Storumanborna kluvna inför gruvdrift

Gruvan i Storuman delar befolkningen
1:39 min

I Storuman finns planer på miljardinvesteringar i gruvor de närmaste åren. Men i Storuman finns också unika områden med orörd natur och tanken på gruvor och tunga lastbilar i fjällen delar befolkningen.

– Jag vet ju om att de har massa gruvor och det och jag tycker BRA! Visst, säger Storumanbon Åsa Rönnholm.

Vad tror du kommer hända med Storuman om allt det här går i lås?

– Jamen vi kommer väl fortsätta finnas till... Det är väl det som är förhoppningsvis att vi kommer kunna bo kvar här utan att flytta härifrån.

I en rapport som nyligen presenterades förutspås investeringar på 27 miljarder kronor under de närmsta åtta åren. Flera nya gruvor och ett antal vindkraftsparker är på gång.

Om de mest sannolika projekten blir av kommer arbetsmarknaden att svälla med runt 50 procent. Det i en ort där befolkningen minskat stadigt ända sedan 1990. Thomas Mörtsell är centerpartist och ordförande i Storumans kommunstyrelse:

Lars-Jonas Johansson lever sitt liv i Björkvattsdalen strax utanför Tärnaby. Härifrån är det bara någon mil till det största av alla projekten - nickelgruvan i Rönnbäcken, som ska sysselsätta runt 350 personer.

– Jag kan inte se att man tjänar nånting på en gruvetablering i Rönnbäcken. Utan jag är faktiskt ganska rädd för att den ska komma till stånd. Det finns risk till exempel att vi får tung trafik här förbi Björkvattsdalen. Det blir damm och det blir föroreningar i grundvattnet. För att inte prata om hur det kommer att se ut ner efter Umeälven.

Men i Tärnaby delar gruvan befolkningen. Roland Ludvigsson vet inte vad han ska tänka.

– Det där är man väl ganska kluven skulle jag vilja påstå. Jag menar på att en gruva är bra. Det är i alla fall en riktig industri, om man jämför till exempel med turistnäringen. Det är ju egentligen ingen industri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".