Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Norrlands universitetssjukhus, ser många patienter hamna i kläm. Foto: Lennart Odhström/SR.
Vilhelmina

Problem när dementa säger nej till vård

Ingen möjlighet att tvinga dementa till vård
1:43 min

När en demenssjuk person tackar nej till vård står samhället hjälplöst - det finns idag ingen möjlighet att tvinga dementa till vård. Sonja Abrahamssons mamma i Vilhelmina får klara sig nästan helt på egen hand, trots att hon är dement och dessutom missbrukar alkohol:

– Som det är nu så klarar hon inte det särskilt bra.

– Jag önskar bara att hon liksom fick mat som hon borde och att hon fick hjälp med att sköta rutiner så att hon duschar som hon ska och städar och tvättar kläder och sådär. För som det är nu så klarar hon inte det särskilt bra.

För ett par år sen blev Sonja Abrahamssons mamma akut förvirrad - på sjukhuset konstaterade läkarna att hon var sjuk i demens, men när hon repat sig från det akuta tillståndet skickades hon hem igen. Där bor hon nu ensam, och hemtjänsten kommer bara för att se till att hon tar sin medicin - när hon släpper in dem. Sonja Abrahamssons mamma vägrar nämligen att ta emot någon mer hjälp - och då står socialtjänsten handfallen.

Sedan 2004 finns det ingen möjlighet att tvinga demenssjuka till vård, och anhöriga har ingen rätt att bestämma. Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Norrlands universitetssjukhus, ser många patienter hamna i kläm:

– Det innebär ju ofta att det kan bli en total misär innan man kanske på något sätt kan ingripa, att personen blir i så dåligt skick att han är helt hjälplös. Risken är alltså att de försämras i onödan.

Det finns idag lagar för att tvinga psykiskt sjuka och även missbrukare till vård, men dementa faller mellan stolarna. Och att Sonja Abrahamssons mamma dessutom är alkoholist har inte hjälpt, eftersom hon är oförmögen att ta emot vanlig missbrukarvård. Det blir hon och hennes syskon som får sköta mamman så gott de kan.

Tycker du att man borde tvinga din mamma till vård?

– Ja det är ju det som är nödvändigt att göra, för att hon själv tycker ju att hon klarar allting hur bra som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".